Jag har tillbringat helgen i Nässjö där jag tillsammans med 15 andra kursdeltagare genomgått den nya utbildningen ETBF Level 1. Våra tränare var inga mindre än Johan Ekström, Peter Hellström och Robert Blom. Det var mycket fokus på grunder för nybörjare men mycket av det som våra tränare lärde ut kan mycket väl komma till användning för i princip alla bowlare, oavsett nivå.

Vad är då ETBF Level 1?

Jo det är den nya ”standarden”, så kallad modern bowling, som går ifrån mycket av det vi lärt oss i den traditionella svenska bowlingskolan. Utbildningen är främst till för att lära sig träna nybörjare och spelare upp till 160 i snitt.

Allt mot målet

Vi kollade inledningsvis på AMM, Allt Mot Målet (ETT – Everything Towards the Target, på engelska). Denna del är nedbruten i tre delar, gå mot målet, svinga mot målet och släpp mot målet. Med andra ord har vi lärt oss om upplinjering och varför det är viktigt för oss.

Ansats – sving och timing

Ansatsen har brutits ned i två delar, sving och timing. För att kunna släppa bollen rätt och generera rotationer måste sving och timing fungera tillsammans. Är svingen fel påverkar det timing och vice versa, som i sin tur påverkar möjligheten att släppa klotet rätt. Vi har i denna del även lärt oss att ju mindre muskler vi använder i vår ansats, desto lättare är det att upprepa. 

Vi lär oss inte längre en 4-stegsansats utan fokus ligger på att alla ska lära sig en 5-stegsansats. Vi har kollat på check points och timing points och hur de ser ut för att ha en bra timing i det moderna bowlingslaget. Övningarna påminner väldigt mycket om vårt kära Gnilwob, men med de nya check och timing punkterna. Man går inte längre baklänges genom ansatsen utan går igenom de olika stegen från start till slutposition. I dessa övningar får man öva på att ha en så avspänd pendel som möjligt och hur stegen ska tas för att göra bowlingslaget så lätt att upprepa som möjligt. Vi har även kollat en del på de vinklar kroppen ska ha för att klotet ska kunna ha en fri passering i svingen. En annan fördel med denna nya ansats är att de optimerat tekniken utifrån ett skadeförebyggande förhållningssätt. Så förhoppningsvis ska vi se mindre och mindre bowlingrelaterade skador i framtiden!

Spärrspel – 20-20

Eftersom denna kurs riktar sig till att först och främst träna nybörjare och spelare upp till 160 i snitt har vi även kollat på spärrsystem och matematiken bakom detta. Vi fick lära oss om spärrsystemet 20-20 som i princip är samma som vårt klassiska 3-6-9, men där man beroende på sin längd och ansats använder 2-4-6, 3-6-9 eller 4-7-11 som förflyttningsschema. I denna övning lärde vi oss hur man ställer in ett spärrsystem efter modellen 20-20 och hur det fungerar i praktiken.

Verktyg – Specto och Torch

Vi fick även kolla på lite olika verktyg och redskap för bowling. Vi fick prova Specto Bowling som är ett avancerat system där man kan se all möjlig data om hur ditt klot beter sig på vägen ner till käglorna. Vi fick även chansen att prova Torch, som är ett redskap för att träna på upplinjering och spellinjer.

Nu återstår 150 timmar praktisk träning innan man blir en kvalificerad ETBF-tränare för nivå 1. Jag rekommenderar verkligen alla som är tränare idag att gå denna utbildning när tillfälle ges. Samtidigt rekommenderar jag alla som vill utveckla sitt eget spel, eller sina klubbkamrater för den delen, att gå denna utbildning. Man lär sig otroligt mycket små detaljer som kan göra väldigt stor skillnad!

Jag vill passa på att tacka Johan Ekström, Peter Hellström, Robert Blom, Peter Lagerroos och Nässjö Bowlingcenter för en otroligt rolig och lärorik helg! För de som är intresserade av denna utbildning finner ni mer info här: Utbildningar – Swebowl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *